You are here: Home » Цікаве » Збирання грибів і ягід в Карпатах

Збирання грибів і ягід в Карпатах

Зазвичай туристи розглядають поїздку в Карпати вельми одноманітно — більшість відпочиває на гірськолижних курортах цього краю взимку, а влітку — під час неквапливих прогулянок насолоджуються гірськими пейзажами. Тим не менш, є ще один вид активного відпочинку, про який знають не всі, проте, дізнавшись, сприймають із задоволенням.

Збір грибів та ягід в Карпатах легко складе конкуренцію дайвінгу в Таїланді або серфінгу на Каліфорнійському узбережжі, оскільки не настільки пов’язаний з ризиком для життя і здоров’я, але, тим не менше, дозволяє отримати свою частку адреналіну. Українські Карпати — найкрасивіший лісовий край, з нетерпінням чекає збирачів природних багатств з усього світу.

Чому людей так приваблює збиральництво грибів і ягід?

Однозначної відповіді на це питання немає, оскільки, хтось шаленіє від прогулянок по лісових стежках, а збиральництво допомагає сумістити приємне з корисним, дає можливість провести час з користю. Хтось прагне нових відкриттів і не перестає пізнавати світ, навіть будучи у відпустці. Вивчення зовнішніх ознак їстівних грибів і ягід, отримання інформації про те, як ростуть рослини в дикій природі, дозволяє значно підвищити свій інтелектуальний рівень, причому, вельми незвичайним способом. 

Багато кому з нас вельми набридло щоденне просиджування за комп’ютером і різноманітними новомодними гаджетами. Проживання в сучасному мегаполісі непомітно забирає дуже багато життєвих сил, а збиральництво допомагає досягти єднання з природою, почерпнути її позитивну енергетику, позбутися накопиченої втоми. 

Не варто забувати і про те, що процес збору грибів та ягід допомагає завести нові знайомства, краще пізнати культуру і традиції місцевих жителів, які відрізняються відкритістю і гостинністю. Збір грибів та ягід в Карпатах — свого роду змагання, яке дуже близьке людям азартним. Погодьтеся, ходити по гриби і намагатися побити рекорд своїх попутників куди краще, ніж грати в карти на гроші або пропадати за ігровими автоматами.

Гриби та ягоди, якими багатий наш карпатський край

В Карпатах впритул можна зустрітися більш, ніж з 300 видами грибів і з видами ягід, які в будь-якому іншому регіоні з подібним кліматом не виростають зовсім. Важливо пам’ятати, що в цю цифру входять і неїстівні або умовно їстівні екземпляри.

Кращий час для збирання грибів в регіоні — починаючи з середини липня і закінчуючи жовтнем, а в особливо спекотне і дощове літо — ще довше.
Найчастіше зустрічаються такі грибочки:
боровики;
білі гриби — ці живі організми можуть мати величезну вагу (до 4-х кг) і солідний розмір (до 40 см в діаметрі капелюшки і до 30 см — довжина плодоніжки). Місцеві жителі люблять розповідати історії — правдиві і не дуже, про те, як знайшли свого велетня.
грузді і маслюки;
підосичники, підберезники і рижики;
печериці (шампіньйони). 

Збирання грибів і ягід в Карпатах

Місцями трапляються навіть гостродефіцитні і дуже дорогі трюфелі, чиї одомашнені побратими вживаються виключно в елітних французьких ресторанах. Всі ці гриби можна сміливо вживати в їжу, за умови, що грибник добре розбирається в тонкощах збору. 

Ягоди в Карпатах яскраві й соковиті. Багато туристів, що побували на ягідному «сафарі» в Західній Україні, вважають, що ці плоди вбирають в себе колір найкрасивіших гірських пейзажів, смак яскравого сонця і сік швидкоплинних річок і глибоководних озер з найчистішою водою. Зрозуміло, ягоди — штука сезонна, тому на початку червня можна сміливо збиратися за суницями, через місяць підходить черга чорниці та малини, а в серпні, напевно, вдасться зібрати кошик лісової смородини-черноплодки, брусниці і ожини. Тепла осінь радує другим врожаєм малини, брусниці, шипшини, журавлини (до речі, цю кислинку можна збирати ще і в жовтні).

Правила збору грибів і ягід

Щоб похід по гриби або ягоди залишив тільки приємні спогади і не привів до лікарняної палати, слід дотримуватися певних запобіжних заходів:
• Збирати урожай лісових багатств потрібно тільки в супроводі досвідчених грибників або лісників або ж вже маючи досвід і вміння розрізняти різні види грибів і ягід. Далекі прогулянки в карпатському лісі неприпустимі — є ризик заблукати або потрапити на очі диким тваринам. До того ж, тільки кваліфікований збирач в силах розрізнити гриби-двійники або отруйні ягоди;
• Вирушаючи в ліс, необхідно ретельно спланувати свій гардероб. Ні для кого не секрет, що «лісовий» одяг має бути світлих тонів, а голову повинна прикрашати кепка або косинка. Найкраще взуття для такого заходу — високі гумові чоботи. Після повернення, весь одяг, а також тіло необхідно оглянути на предмет виявлення кліщів;
• Збираючись до лісу, необхідно переконатися, що мобільний телефон заряджений, а на балансі достатньо коштів для здійснення дзвінків. Не факт, що гаджет буде приймати зв’язок в глушині, проте убезпечити себе все ж варто.
• Важливо пам’ятати і про збереження природи — гриби потрібно зрізати, а не зривати — так пошкоджується грибниця, і організм втрачає здатність до самовідтворення. Ягоди можна збирати тільки вручну, без застосування так званих «чесалок», оскільки під їх жорна потрапляють не тільки самі плоди, а й листя. Нерідко використання «чесалки» призводить до загибелі ягідного куща.Збирання грибів і ягід в Карпатах

Основні застереження для збирачів-початківців

• ні за яких обставин не можна відокремлюватися від групи або втрачати з виду свого товариша;
• ні в якому разі не можна брати незнайомі, сумнівні гриби або збирати невідомі ягоди.
• отруйні або сумнівні гриби або ягоди не можна навіть в руки брати;
• займаючись збиранням, не можна нічого їсти, курити, а при необхідності привалу або облаштування перекусу, необхідно ретельно вимити руки з милом.Збирання грибів і ягід в Карпатах

Популярні способи використання зібраних грибів та ягід

Зрозуміло, збір грибів та ягід в Карпатах не тільки сприяє духовному збагаченню, а й радує результатами. Зібраний урожай доцільно використовувати — гриби можна висушити, заморозити або засолити, а посмажені відразу ж після збору грибочки — чудова страва до вечірнього столу! Мариновані білі гриби — делікатес на будь-якому застіллі.

 

Карпатські ягоди можна висушити або перетерти з цукром — так найкраще зберігаються корисні властивості продукту. Плоди варто заморозити, а взимку використовувати в якості начинки пирогів, наповнювачів для домашнього морозива та йогуртів. Карпатський чай із сушених ягід і трав — кращий засіб для зігрівання, відмінні ліки від застуд і нервових розладів.Збирання грибів і ягід в Карпатах

За матеріалами: http://vv-hotel.com/
Фотографії: http://igormelika.com.ua/

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *